De bitcoin (BTC) halving is onlangs voltooid. Dit houdt in dat bitcoin miners nu nog maar 6,25 BTC per gemined block ontvangen. Velen verwachten dat deze halvering in nieuw aanbod een positief effect kan gaan hebben op de BTC prijs, andere denken juist dat de halving allang is ingeprijsd. De analist Bijay Boyapati liet onlangs op Twitter weten dat dit niet het geval kan zijn.

Volgens Boyapati is bitcoin niet zoals een traditioneel product. Waar bij aandelen ook nog onderliggende waarde gemoeid is in de vorm van eigen vermogen, is dat bij bitcoin niet het geval. Hierdoor kan een verwachte gebeurtenis niet zijn ingeprijsd, aldus Boyapati:

“In finance verwijst de term “ingeprijsd” naar de vraag of informatie van invloed kan zijn op de toekomstige potentiële kasstroom van een inkomstengenererend activum, Bitcoin heeft geen cashflows.”

Wat wel is beïnvloed door de halving is de verhouding tussen vraag en aanbod. De verwachting is dat de vraag naar bitcoin gelijk blijft of misschien stijgt, en dat het aanbod juist is geslonken. Volgens de economische basis principes zal de prijs hierdoor moeten stijgen doordat de vraag groter is geworden.

Volgens Boyapati is het echter onmogelijk te voorspellen wanneer een nieuw evenwicht op de markt wordt gevonden. Dit is nog een reden waarom de halving niet van te voren ingeprijsd kan zijn aangezien niemand weet waar het evenwicht precies ligt.

In ander nieuws liet Twitter CEO Jack Dorsey onlangs weten dat hij denkt dat niemand kan begrijpen wat de impact van Bitcoin zal zijn in de toekomst. Daarnaast zag Grayscale in het eerste kwartaal een enorme toename aan investeringen, wat waarschijnlijk te maken had met de halving.