Bitcoin
Bitcoin
Om in de correcte termen te beginnen is bitcoin (BTC) de allereerste cryptocurrency. De munt werd bedacht door verschillende concepten en technologieën met elkaar te combineren. Dit werd gedaan door de mysterieuze Satoshi Nakamoto. Op deze pagina zullen wij proberen Bitcoin op een heldere en simpele manier uit te leggen.
Hoe werkt bitcoin kopen?
Hoe werkt bitcoin kopen? In België zijn er verschillende manieren om bitcoins te kopen. Veruit de meest eenvoudige manier om bitcoins te verkrijgen is ze online te kopen bij een Bitcoin-wisselkantoor. Bij de website van SATOS is het zelfs mogelijk om direct bitcoins te kopen via Bancontact of een bankoverschrijving.
Als Belgische consument heb je de keuze uit meerdere Bitcoin-wisselkantoren. In de tabel hieronder vind je een overzicht van websites waar het mogelijk is om in bitcoin en andere cryptomunten te investeren.
Website | Bancontact | Overschrijving |
BTC Direct [klik voor het aanmaken van een gratis account] | Ja | Ja |
Litebit | Ja | Ja |
Als eerste dien je te beschikken over een zogenaamde Bitcoin wallet. Dit is een fysiek apparaat of computerprogramma waarin je jouw bitcoins gaat beheren en opslaan. Er zijn verschillende wallets met allen hun eigen voor- en nadelen. Bitcoin-wisslenkantoren (ook wel brokers genoemd) vragen meestal een fee van een paar procent bovenop de actuele bitcoin waarde. Houd er dus rekening mee dat je altijd iets meer betaalt dan de daadwerkelijke prijs.
Wat is bitcoin?
Bitcoin is een digitale munt die het mogelijk maakt om snel en eenvoudig waarde te ontvangen en te versturen over het internet. Deze munt was de allereerste cryptocurrency en gaat direct de concurrentie aan met commerciële partijen als traditionele banken of PayPal. Bitcoins kunnen onderling worden verstuurd zonder tussenkomst van een centrale partij. De waarde van bitcoin schommelt elk moment van de dag, een koers stijging of daling van enkele procenten is eerder een regel dan uitzondering.
De naam Bitcoin staat eigenlijk voor twee verschillende concepten. Bitcoin (met een hoofdletter B) is de naam van zowel de technologie als het achterliggende betaalnetwerk. En bitcoins (geen hoofdletter b) zijn de ‘munten’ die door het betaalnetwerk stromen. Iedereen met een zogenaamde Bitcoin wallet kan deelnemen aan het decentrale netwerk en elkaar geld sturen. De balansen worden niet bijgehouden door een (meestal centrale) partij, maar worden decentraal opgeslagen en zijn voor iedereen inzichtelijk in de blockchain.
Een fascinerend iets aan de blockchain-technologie en BTC is dat het betaalnetwerk volledig openbaar is. Er zijn geen geheimen en zo kan dus niemand stiekem aan geldcreatie doen. Iedereen kan de gehele transactiegeschiedenis van het Bitcoin-netwerk downloaden en zo controleren duizenden computers ter wereld of een transactie valide is.
Steeds meer Belgen willen bitcoins kopen om zo te investeren in de achterliggende technologie. Wij van CryptoSpot kunnen dit natuurlijk begrijpen en zien dagelijks ook steeds meer bezoekers, zeker wanneer de bitcoin koers stijgt. Echter is het belangrijk om de technologie eerst goed te begrijpen en jezelf te verdiepen in cryptocurrency in het algemeen.
Bekijk onderstaande Nederlandstalige video voor een heldere BTC uitleg:
BTC is de officiële afkorting voor de bitcoin valuta. Je kunt bitcoins steeds vaker gebruiken als betaalmiddel voor zowel online als fysieke betalingen. Hiermee wordt bitcoin dus een directe concurrent van onze eigen euro of de Amerikaanse dollar. Maar waar je euro’s waarschijnlijk opslaat bij de bank, ben je bij bitcoin eerder je eigen bank. Je kunt bitcoins bewaren in een zogenaamde Bitcoin wallet: dit is een digitale portemonnee in de vorm van een app op de smartphone of een fysieke hardware wallet. Uit deze wallet krijg je ook een soort zichtrekening, deze staat bekend als een Bitcoin adres.
Transacties in cryptocurrency zijn zeer veilig, snel en eenvoudig. Als je iemand geld wilt overmaken in China kun je digitaal 1 BTC versturen, de ontvanger zal deze binnen enkele minuten in zijn digitale portemonnee zien verschijnen. De transactie wordt vervolgens decentraal door het BTC-netwerk bevestigd. Doordat dit niet gebeurd door een bank of andere centrale instantie zijn de transactiekosten minimaal en de wachttijden erg kort.
Leestip: BTC: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Bitcoin koers en actuele waarde
In 2009 ontstonden de eerste bitcoins uit het zogenaamde ‘genesis block’, dit was het eerste block dat gemined werd en hiermee ontstonden de eerste 50 BTC. Op dat moment had een bitcoin nog geen waarde, maar in de afgelopen jaren is de Bitcoin koers erg hard gestegen. De waarde en de bitcoin koers worden simpelweg bepaald door vraag en aanbod. De koersgrafiek hieronder toont de ontwikkeling van de bitcoin prijs in de afgelopen 395 dagen.
Ondanks dat de BTC waarde de afgelopen 10 jaar flink is gestegen, dient iedereen er rekening mee te houden dat de koersprijs extreem fluctueert. Het beleggen in cryptomunten is dus risicovol. Velen vergelijken bitcoin met edelmetalen als goud en zilver. De reden hiervoor is dat er maar een maximaal aantal bitcoins beschikbaar komt (21 miljoen). Hierdoor zien sommige beleggers en investeerders BTC dus als een schaars goed.
Beleggen of investeren in BTC
Het investeren in bitcoins (en andere cryptovaluta) brengt risico’s met zich mee. Voor elke belegging geldt: investeer alleen geld dat je kunt missen. Daarnaast is er het risico dat jouw digitale munten gestolen kunnen worden door kwaadwillige. Wees daarom goed voorbereid en kies voor een veilige hardware wallet om de bitcoins in te bewaren. Bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de TREZOR. Deze apparaten zijn speciaal ontwikkeld voor consumenten om hun bitcoins veilig te bewaren.
Laatste updates
Bitcoin (BTC) op exchanges bereikt een tweejarig dieptepunt, hierom is dat bullish
De bitcoin (BTC) prijs schommelt nog altijd tussen de $11.000 en $10.500. De grote vraag is nu:...