Ethereum Classic
Ethereum Classic
Sinds 20 juli 2016 bestaat de Ethereum Classic (ETC). De cryptocurrency is ontstaan door een hard fork (ofwel splitsing) in de originele blockchain van Ethereum (ETH). De reden van de splitsing was een grote hack in de Decentralized Autonomous Organization (DAO). Deze pagina zal uitleggen wat Ethereum Classic precies is en hoe je ETC kopen kunt met Bancontact.
Hoe Ethereum Classic kopen?
Houd er rekening mee dat bij het kopen van ETC je altijd een adres invult dat uit een Ethereum Classic wallet komt. Stuur dus geen coins naar een ‘normale’ Ethereum wallet. Onze keuze voor een veilige ETC wallet is de Ledger Nano S of de Trezor hardware wallets. Je kunt Ethereum Classic kopen met Bancontact bij onderstaande partijen.
Website | Bancontact | Bankoverschrijving |
Litebit | Ja | Ja |
Bitvavo | Nee | Ja |
Wat is Ethereum Classic?
Om ETC goed te kunnen begrijpen dienen we terug te gaan naar het ontstaan van deze cryptovaluta. Het begon met de creatie van de DAO. Dit was een smart contact op de blockchain van Ethereum en functioneerde als een decentrale organisatie zonder medewerkers. De DAO was een soort investeringfonds. Doordat dit project als een smart contract werkte, was het idee dat er een fonds zou ontstaan dat erg effectief zou zijn en waarin niemand zomaar de regels kon veranderen.
Het idee van een organisatie zonder centrale autoriteit sprak veel beleggers aan. Het framework zou de basis kunnen vormen van geheel nieuwe organisaties, waarin iedereen zich aan de regels diende te houden en de veiligheid werd ‘gegarandeerd’ door het decentrale netwerk van Ethereum. Toen het project werd gelanceerd konden geïnteresseerde zogenaamde ‘aandelen’ kopen in de vorm van DAO-tokens. Dit deed je door ETH te versturen naar het projectadres. Voor elke ETH kreeg een deelnemer 100 tokens. Destijds werd er voor 250 miljoen euro opgehaald in ethers.
DAO hack
In eerste instantie leek het succes van de Decentralized Autonomous Organization geen grenzen te kunnen met de ophaal van dit grote bedrag, echter ontdekte sommige community leden dat er langzaam maar zeker geld verdween uit de smart contact van DAO. Op 18 juni 2016 was er al zo’n 70 miljoen euro weggesluisd. Een hacker bleek een fout in de code van het smart contract te hebben gevonden. Hierdoor was hij in staat 3.6 miljoen ethers te stelen. De kwetsbaarheid tegenwoordig bekend als de “recursive call” exploit.
Het is belangrijk om te begrijpen dat deze fout niet in de code van Ethereum zat maar enkel het smart contact (The DAO). Verschillende leden van de Ethereum-community wilde dat slachtoffers hun geld terugkregen en bereide een plan voor om de geschiedenis van de blockchain aan te passen. Om dit te doen werd er bedacht om een hard fork uit te voeren, en zo de data in de blockchain aan te passen. Hierdoor zou het net zijn of de DAO hack niet gebeurd was.
De Ethereum Classic hard fork
Omdat cryptocurrencies geen centrale autoriteit hebben, kon iedereen stemmen over een oplossing voor de DAO hack. In totaal stemde 89 procent dat een hard fork de beste oplossing was. Hierdoor ontstond er een splijting plaats in de blockchain van Ethereum. Er ontstonden uiteindelijk twee aparte blockchains met hun eigen cryptomunten: Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC).
Door gebruik te maken van een nieuwe smart contract, werd de hack teruggedraaid. Iedereen die ethers in het project had geïnvesteerd kreeg zijn munten terug. De hard fork was echter niet onomstreden: het idee van een blockchain is dat data juist niet kan worden aangepast. Een kleinere groep gebruikers vond dat de splitsing niet legitiem was en dat de hack juist een les zou moeten zijn. Deze groep bleef bij de originele trouw en dit resulteerde uiteindelijk in het voortbestaan van Ethereum Classic. Inmiddels heeft ETC zijn eigen community en is de munt op veel cryptobeurzen verhandelbaar.
Ethereum Classic koers en actuele ETC waarde
De koers van ETC wordt bepaald door de handel op verschillende cryptocurrency exchanges. Hieronder is de koers van de afgelopen maand te checken. De officiële website van het project kun je hier vinden.
Laatste updates
Bitcoin (BTC) op exchanges bereikt een tweejarig dieptepunt, hierom is dat bullish
De bitcoin (BTC) prijs schommelt nog altijd tussen de $11.000 en $10.500. De grote vraag is nu:...