Monero
Monero
Monero is een cryptocurrency en decentraal betaalsysteem dat gebruikt maakt van de blockchain-technologie. De cryptomunt onderscheidt zich van een bitcoin of litecoin, doordat Monero volledig gefocust is op het bieden van privacy in een open systeem. Op deze pagina wordt de basis van Monero uitgelegd.
Hoe werkt Monero kopen?
Als je wilt beleggen of investeren in cryptocurrencies zoals XMR kun je deze het makkelijkste kopen met Bancontact. Dit kan bij onderstaande partijen. Investeer nooit meer dan je bereid bent bent om te verliezen. Monero kopen dient vooral leuk en leerzaam te zijn.
Website | Bancontact | Overschrijving |
Litebit | Ja | Ja |
Bitvavo | Nee | Ja |
Wat is Monero?
In de basis is Monero (XMR) de naam voor een digitale valuta en de naam van het achterliggende betaalsysteem. Net als bij andere cryptocurrencies is Monero uitermate geschikt van de overdracht van waarde. Met deze munt kunnen deelnemers hun transacties ‘geheim houden’. Hiermee is Monero een erg privacy vriendelijke munt. Doordat blockchain informatie openbaar is en transacties dus publiekelijk inzichtelijk zijn, bieden de meeste cryptocurrencies een matige vorm van privacy. Iedereen kan namelijk bij andere blockchains zoeken naar een specifieke transactie.
Monero maakt echter een stuk meer privé dan andere cryptomunten. XMR zorgt ervoor dat de afkomst, bestemming en inhoud van transacties tussen gebruikers geheim blijft. De technologie die dit mogelijk maakt staan bekend als ring signatures. De techniek husselt de public encryption keys van gebruikers door elkaar. Dit resulteert in meerdere public keys van verschillende gebruikers die door meerdere “ringen” worden gegooid. Uiteindelijk zijn transacties niet meer te traceren naar de gebruiker die ze heeft uitgevoerd. Hieronder is een transactie in het Monero-netwerk visueel weergegeven.
Naast een betaalsysteem kan XMR ook goed informatie uitwisselen op een veilige en onherleidbare manier. Zo kunnen staats- en bedrijfsgeheimen openlijk met elkaar worden gewisseld over de blockchain-technologie en zorgt Monero voor de juiste cryptografie en benodigde technieken.
Dynamic block size
Scalability (ofwel schaalbaarheid) is een van de uitdagingen waar alle cryptocurrencies mee te maken krijgen. Elke vorm van cryptogeld gebruikt een blockchain om transacties te kunnen verwerken en registreren. Transacties worden gebundeld in een block en en het laatste block wordt vervolgens aan de ketting toegevoegd. Munten als bitcoin en litecoin hebben een block limit, dit betekent dat bij Bitcoin blocks niet groter mogen zijn dan 1 MB.
In het begin was dit niet een heel groot probleem, maar voor een wereldwijd betaalnetwerk is het verwerkt van zeven transacties per seconde erg weinig in vergelijking met bijvoorbeeld het VISA-netwerk. Monero heeft een dynamische block size, dit zorgt ervoor dat blocks kleiner worden als er minder transacties zijn en groter als het er meer worden. Hierdoor hoeft XMR voorlopig niet over op innovaties als Segregated Witness (SegWit).
BEKIJK ONDERSTAANDE ENGELSTALIGE VIDEO VOOR EEN HELDERE XMR UITLEG:
Monero koers en actuele waarde
Sinds de lancering in 2014 heeft deze munt een belangrijke positie te weten veroveren in de top 20 grootste cryptocurrencies. De nieuwe privacy eigenschappen die XMR biedt, doen het goed bij beleggers en investeerders. In de grafiek hieronder een live weergave van de Monero koersontwikkelingen van de afgelopen maand. XMR is een directe concurrent voor cryptocurrencies als Dash en Zcash.
Laatste updates
Bitcoin (BTC) op exchanges bereikt een tweejarig dieptepunt, hierom is dat bullish
De bitcoin (BTC) prijs schommelt nog altijd tussen de $11.000 en $10.500. De grote vraag is nu:...