Ledger Nano S
Ledger Nano S
De Ledger Nano S is een zogenaamde cryptocurrency hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat wat gebruikt kan worden om cryptomunten te bewaren en transacties uit te voeren. Het apparaat is ontwikkeld door het gelijknamige Franse bedrijf Ledger. De onderneming bestaat sinds 2014 en is destijds opgericht door experts op het gebied van cryptocurrency, digitale beveiliging en ondernemerschap.
Op dit moment is de Ledger Nano S, samen met de Tsjechische concurrent Trezor, de meest populaire hardware wallet van dit moment. Naast de Nano S biedt Ledger ook een cryptocurrency wallet in de vorm van een tablet, de Ledger Blue. Hieronder beschrijven we onze eigen ervaringen met de Ledger Nano S.
Ledger Nano S: levertijd en inhoud verpakking
De hardware wallet is de bestellen via de officiële website van Ledger. Het apparaat wordt vanuit Frankrijk verzonden en bij het plaatsen van de bestelling krijg je een track & trace link waarmee je elke stap makkelijk kan volgen. Het duurde drie dagen voordat we het apparaat ontvingen. De verpakking ziet er chic uit en voelt premium aan.
In de doos van de Ledger Nano S zit de hardware wallet, een USB-kabel, instructieboekjes, keycord en een sleutelhanger. De instructieboekjes bestaan uit drie blaadjes: een uitleg waarom de verpakking niet verzegeld is, een verwijzing naar een pagina op de Ledger website om de installatie te starten, en de “recovery phrase”.
- De eerste keer dat de hardware wallet wordt aangesloten en verbinding maakt met de server van Ledger, controleert het apparaat of de integriteit niet is aangetast. Een speciale chip voorkomt dat er met de hardware wallet gerommeld is waardoor het apparaat secuur en veilig blijft.
- Het instellen van het apparaat gaat via de link naar ‘start.ledgerwallet.com’; hier wordt een uitgebreide uitleg gegeven over hoe je de Nano S precies kunt instellen.
- De kans dat je een hardware wallet kwijt raakt is altijd aanwezig. Met behulp van de recovery phrase krijg je altijd toegang tot jouw cryptomunten, zelfs als de Nano S kwijt bent. Daarom is het extreem belangrijk dat je jouw 24 woorden goed opschrijft en op een veilige plek opbergt.
Ledger Nano S review
De Nano S beschikt over een eigen LED-scherm, deze is echter vrij klein en wordt alleen gebruikt om noodzakelijke informatie weer te geven. De hardware wallet werkt daarom in combinatie met software die beschikbaar is voor Windows, macOS en zelfs Linux. Op dit moment zijn er vier verschillende software programma’s waarmee het apparaat overweg kan.
- Ledger Manager: deze app kun je installeren via de Google Chrome webbrowser en kun je zien als de App Store voor je hardware wallet. Via de Ledger Manager kun je ook de firmware updaten van het apparaat.
- Ledger wallet Bitcoin: dit is de wallet voor bitcoin, litecoin en andere cryptomunten die als basis de ‘bitcoin-core’ gebruiken. Cryptomunten als ether en ripple werken niet in deze software en hebben hun eigen applicaties.
- Ledger wallet Ethereum: deze app is voor zowel Ethereum (ETH) als Ethereum Classic (ETC).
- Ledger wallet Ripple: ook de cryptocurrency Ripple (XRP) heeft zijn eigen app, deze wordt overigens niet geïnstalleerd via de Chrome webbrowser maar is een echt installatieprogramma voor de computer.
De bovenstaande software wallets worden dus gebruikt om betalingen te kunnen ontvangen of te versturen. Uit veiligheid dien je een uitgaande betaling altijd te bevestigingen met de fysieke knoppen op de hardware wallet. Je kunt bovenstaande software dan ook niet gebruik zonder apparaat. Op dit moment kunnen er maar liefst achttien apps staan op de Ledger Nano S. Je dient hiervoor wel te beschikken over de laatste firmware.
Via de Ledger Manager kun je de volgende cryptocurrency apps installeren op het apparaat: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, NEO, Dogecoin, Zcash, Dash, Ripple, Bitcoin Cash, Komodo, Ethereum Classic, POSW, Ark, Ubiq, Pivx, Vertcoin, Bitcoin Gold, Stellar, Digitbyte, Qtum, Expanse, Stealthcoin, Hcash, Viacoin en alle 20 ERC-tokens.
Look and feel
Een klein nadeel aan de software van de Ledger wallets is dat deze vrij basic is, zeker de applicaties voor Ethereum en Ripple. Waar de interface van Trezor al mooie grafiekjes toont en volledig draait in de webbrowser, voelt de interface van Ledger nog niet helemaal af. De Franse fabrikant heeft echter al een nieuwe look and feel aangekondigd. De afbeelding hieronder laat zien hoe de nieuwe update eruit gaat zien. De software update wordt in mid-2018 verwacht.
Ledger Nano S kopen
Het kopen van de Ledger Nano S kan bij verschillende websites. Toch raden wij aan om altijd bij de fabrikant zelf te kopen. Je kunt ondermeer betalen met creditcard of met bitcoins als je deze al bezit. Via onderstaande knop ga je direct naar de website van Ledger. Op dit moment zijn er geen kortingscodes voor de Nano S beschikbaar.
Laatste updates
Bitcoin (BTC) op exchanges bereikt een tweejarig dieptepunt, hierom is dat bullish
De bitcoin (BTC) prijs schommelt nog altijd tussen de $11.000 en $10.500. De grote vraag is nu:...