Ripple

Ripple is een bedrijf uit de Verenigde Staten die door middel van blockchain-technologie banken en betalingsproviders helpt processen te versnellen. Op deze pagina zullen we Ripple uitleggen in een voor iedereen te begrijpen tekst.

Hoe werkt Ripple kopen?

Je kunt Ripple kopen bij verschillende websites. De meest simpele manier om XRP te verkrijgen is ze aan te schaffen bij een online broker. Bij de partijen in de tabel hieronder is het mogelijk om Ripple te kopen met Bancontact (voorheen Mister Cash). Sommige kantoren accepteren ook een bankoverschrijving of creditcard als betaalmethode. Houd er rekening mee dat de prijs per aanbieder verschilt.

Voordat je XRP kunt kopen heb je als eerste een Ripple wallet nodig. Dit is een software programma voor de computer of een fysiek apparaat. De Ledger Nano S hardware wallet ondersteunt naast bitcoin en ether ook al Ripple (XRP).

WebsiteBancontactOverschrijving
BTC DirectJaJa
LitebitJaJa
BitvavoNeeJa

De aanmeldprocedure per wisselkantoor kan erg verschillen. Persoonlijk zijn wij fan van de procedure bij het Nederlandse BTC Direct. Dit kantoor bestaat sinds 2013 en staat bekend om haar snelheid. De Nederlandstalige klantenservice staat ook bekend als uiterst vriendelijk en rechtvaardig. Gemiddeld krijgt BTC Direct een 8,3 van haar klanten op Trustpilot.

Om fraude te voorkomen vragen de meeste wisselkantoren een kopie van het identiteitsbewijs. Wisselkantoren willen dat je alleen betalingen verricht van je eigen zichtrekening. Het betalen met iemand anders zijn rekening is dus niet toegestaan.

Wat is Ripple?

In eerste instantie kun je Ripple het beste zien als een betaalprotocol. Het helpt banken en andere financiele instellingen met het sneller verwerken van internationale transacties. Het Ripple-netwerk heeft ook zijn eigen cryptovaluta, deze staat bekend onder de naam XRP. Banken als Axis bank, Bank of America, BBVA, Santander en Unicredit maken op dit moment gebruik van de verschillende Ripple producten. Het bedrijf achter Ripple biedt onder andere enterprise blockchain-technologie aan deze partijen.

Iedereen die wel eens geld overboekt naar een andere zichtrekening (in België of een ander Europees land) weet dat dit één a drie werkdagen kan duren. Banken maken gebruik van zogenaamde nostro- en vostro accounts. Nostro en vostro zijn Italiaanse termen die dezelfde bankrekening beschrijven. Ze worden gebruikt wanneer de ene bank het geld van een andere bank in bewaring heeft. Bijvoorbeeld wanneer Belfius een zichtrekening in Amerikaanse dollars bij de Bank of America zou hebben. Dit stelt beide partijen in staat om transacties op hetzelfde moment weg te boeken. Op dit moment maakt vrijwel elke bank gebruik van SWIFT: een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten.

XRP Ripple

Via Ripple en de blockchain-technologie is het voor banken en andere financiële instellingen mogelijk om internationale transacties sneller te verwerken. Zo kan een euro naar een dollar worden omgezet en XRP gebruiken als ruilmiddel. Hiermee worden real-time transacties mogelijk en worden processen een stuk efficiënter.

Current is de enterprise software-oplossing van Ripple waarmee banken onmiddellijk grensoverschrijdende betalingen met end-to-end tracking kunnen afwikkelen. Met behulp van xCurrent berichten banken elkaar in realtime om de betalingsgegevens te bevestigen voordat ze de transactie starten en om de levering te bevestigen zodra deze is afgewikkeld. Het bevat een Rulebook, ontwikkeld in samenwerking met de RippleNet Advisory Board, dat zorgt voor operationele consistentie en juridische duidelijkheid voor elke transactie.

Ripple koers en actuele waarde

In de grafiek hieronder wordt de Ripple koers getoond van het afgelopen jaar. De Ripple waarde (ofwel de prijs) wordt bepaald door vraag en aanbod op verschillende platformen.


Wie wilt investeren of beleggen in Ripple, doet dit door de XRP valuta te kopen. Ripple is zowel een bedrijf als de naam voor het achterliggende betaalnetwerk. Ondanks dat XRP vaak wordt vergeleken met bitcoin en andere cryptomunten is volgens critici ‘Ripple’ geen echte cryptomunt. Hiervoor is het project te gecentraliseerd. Een voorbeeld hiervan is dat alle XRP-coins al gemined zijn door de ontwikkelaars achter het project.

Ripple
4.5 (90%) 24 votes