De afgelopen jaren is Litebit steeds populairder geworden onder beleggers en investeerders. Door het aanbieden van verschillende betaalmethodes en een groot aanbod aan cryptomunten is de broker uit Zuid-Holland een van de snelgroeiende platformen in Europa. Litebit lijkt echter een serieuze concurrent erbij te hebben gekregen: Bitvavo, een nieuwe Nederlandse cryptocurrency broker uit Amsterdam.

Bitvavo website

In dit artikel zullen we de twee platformen vergelijken op verschillende onderwerpen en kijken wie de beste cryptocurrency exchange van Nederland is.

Cryptocurrency aanbod

Litebit biedt 46 cryptomunten aan en Bitvavo 14. Op het gebied van aanbod loopt de nieuwe concurrent dus nog niet voorop. Echter valt wel op dat de afgelopen tijd Litebit haar aanbod flink aan het verkleinen is, in maart 2018 kondigde het bedrijf aan ClubCoin, Startcoin, Stealthcoin, Expanse, Decred en Augur van het platform te verwijderen.

Voorlopig wint Litebit met gemak op dit onderwerp. Maar Bitvavo lijkt, ondanks het kleinere aanbod, wel de cryptocurrencies aan te bieden die de meeste van ons willen. Onder andere Monero en Ripple zijn via dat platform ook te verkrijgen.

Verschillende betaalmethodes

iDeal, Bancontact, een bankoverschrijving, Litebit credits, Sofort, Giropay en zelfs MyBank; allemaal betaalmethodes die Litebit aanbied aan haar klanten. Met zo’n groot aanbod zie je gelijk dat de focus van dit bedrijf niet alleen op de Benelux ligt maar op heel west-Europa.

Bitvavo biedt op dit moment alleen iDeal en bankoverschrijvingen aan, voor de meeste Nederlanders is dit genoeg maar de Belgen staan voorlopig in de kou zonder de betaalmethode Bancontact (voorheen MisterCash). Litebit wint dit onderdeel, echter zal het kleinere aanbod aan betaalmethodes voor Nederlanders weinig uitmaken.

Kosten

Accounts aanmaken en behouden is op beide platformen natuurlijk gratis. Echter over de aankoop van cryptocurrencies wordt ook nog een aparte fee betaald bij deze platformen. Litebit lijkt hierover geen boekje open te willen doen. We schatten dat de fees van Litebit tussen de 2-3% zitten.

Bitvavo lijkt geen geheimen voor haar klanten te hebben en communiceert de fees op een speciaal ingerichte pagina. Bitvavo vraagt bij bitcoin een fee van 1,5% en voor de overige munten een fee van 2,5%. Door de openheid en de waarschijnlijk lagere fees wint Bitvavo dit onderdeel.

Bitvavo vs Litebit

Het moge duidelijk zijn dat Litebit zichzelf niet zomaar van de troon laat stoten. Op de onderwerpen: cryptocurrency aanbod & verschillende betaalmethodes wint het bedrijf uit Zuid-Holland het. Op het gebied van kosten wint Bitvavo het echter, omdat zij hun fees helder en overzichtelijk communiceren.

Betekent dit dat je niet hoeft te switchen van platform als je bij Litebit zit? Of dat je naar Litebit moet gaan als je nu klant ben bij Bitvavo? Nou nee, beide bedrijven bieden een erg mooi platform om verschillende cryptocurrencies te kopen of verkopen. Uit het verleden blijkt dat platformen soms zijn uitverkocht, daarom is het misschien slim om accounts bij meerdere bedrijven te hebben. Via onderstaande knop kun je gratis een account aanmaken bij Bitvavo en zelf het nieuwe platform proberen. Wij zijn erg benieuwd naar jullie meningen en ervaringen.