Ethereum
Ethereum
Ethereum is de naam van zowel een cryptocurrency als de naam van het achterliggende decentrale applicatie platform. Net als Bitcoin maakt Ethereum gebruik van de zogenaamde blockchain-technologie. Ethereum lijkt in veel opzichten op Bitcoin maar brengt meer dan alleen de snelle overdracht van waarde. Op deze pagina zullen we deze cryptocurrency verder toelichten.
Hoe kan ik Ethereum kopen?
Ethereum kopen? Het kopen van Ethereum is mogelijk bij verschillende websites in België en Nederland. Als eerste dien je te begrijpen dat met de naam ‘Ethereum’ het netwerk en de achterliggende technologie wordt bedoeld. De ether (vaak afgekort als ETH) is de cryptomunt en brandstof van het Ethereum-netwerk. Dus als we het hebben over ‘Ethereum kopen’ bedoelen we eigenlijk het kopen van ethers.
Website | Bancontact | Overschrijving |
BTC Direct | Ja | Ja |
Litebit | Ja | Ja |
Bitvavo | Nee | Ja |
Net als bij het kopen van bitcoins heb je een speciale Ethereum wallet nodig om de ethers in op te slaan. De populaire Ledger wallet biedt al ondersteuning voor de ether. Vaak kun je op de plekken waar je al cryptomunten koopt ook ethers kopen.
Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe een Ethereum wallet werkt. Bij de partijen in de tabel hieronder kun je al ethers kopen vanaf 10 euro. Het is raadzaam om eerst te oefenen met kleinere bedragen. Investeer nooit meer geld dat je bereidt bent en kunt verliezen.
Wat is Ethereum?
In de basis is Ethereum een blockchain-platform. Op dit platform is het mogelijk om decentrale applicaties (DApps) te gebruiken zonder de bemoeienis van een centrale partij zoals een bedrijf of overheid. Het speciale aan deze applicaties is dat ze niet offline gehaald kunnen worden doordat iedereen die deelneemt aan het Ethereum-netwerk een deel van de app draait. Zo is er dus nooit spraken van censuur, downtime of verlies van data.
Het netwerk van Ethereum heeft ook zijn eigen cryptomunt genaamd ether (ETH). Naast dat ethers een cryptocurrency zijn kun je ze zien als een soort brandstof voor het netwerk. Inmiddels is de ether uitgegroeid tot de tweede grootste cryptocurrency van de wereld.
Doordat de Ethereum-blockchain veel nieuwe innovaties mogelijk maakt, tonen bedrijven als Microsoft en IBM interesse in het decentrale platform. Denk bijvoorbeeld eens aan je koelkast die automatisch zijn eigen voorraad bijhoudt en zijn eigen wallet heeft om producenten te bestellen.
BEKIJK ONDERSTAANDE ENGELSTALIGE VIDEO VOOR EEN HELDERE ETH UITLEG:
Solidity is de programmeertaal van het Ethereum-platform. Iedereen die eigen applicaties boven op het decentrale netwerk wilt ontwikkelen zal waarschijnlijk Solidity als taal gebruiken. Voorbeelden van populaire mogelijkheden zijn DAO’s en smart contracts. We zullen in het volgende kopje hier verder op ingaan.
DAO’s en smart contracts
Een van de nieuwe mogelijkheden met de blockchain-technologie in combinatie met Ethereum, is het gebruik van smart contracts (of slimme contracten). In de basis zorgt een smart contract ervoor dat een applicatie of systeem automatisch handelingen uitvoert. Door de app op Ethereum te lanceren, ligt de macht niet meer bij de ontwikkelaar, maar bij iedereen die een node is op het netwerk.
Een voorbeeld van een smart contract zou kunnen zijn dat als een auto schade toebrengt aan iemand anders, het slachtoffer direct schadevrij gesteld wordt en alvast een voorschot ontvangt op de gemaakte kosten. In deze situatie is de auto, dus ‘slim’ en speelt de menselijke mening een minder grote rol.
Het is ook mogelijk om volledig virtuele bedrijven te bouwen op het Ethereum-netwerk. Door verschillende processen onder te brengen in smart contracts, hierdoor zouden er organisaties kunnen ontstaan zonder centraal bestuur. Dit worden DAO’s (Decentralized Autonomous Organisations) genoemd. Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn een andere mogelijkheid waar smart contracts ingezet kunnen worden.
Ethereum koers en actuele waarde
De afgelopen jaren heeft het Ethereum-netwerk de nodige valkuilen overwonnen en is de ether een stuk meer waard geworden. Dit komt mede door de oprichting van de Enterprise Ethereum Alliance. De waarde van ETH wordt bepaald door vraag en aanbod die samenkomt op de verschillende cryptocurrency-exchanges. In de grafiek hieronder is de koersontwikkeling van de afgelopen maand te zien.
Beleggen in Ethereum
Het kopen van ethers wordt gezien als een belegging of investering in Ethereum. Ondanks dat Ethereum veel wegheeft van Bitcoin is het een totaal ander netwerk. Het Ethereum-netwerk kan naast het ontvangen en vesturen van waarde nog veel meer. Op het netwerk is het ondermeer mogelijk om zogenaamde smart contracts uit te voeren.
Door deze nieuwe technologie wordt de ether door sommige gezien als de opvolger van de bitcoin. Overigens is Ethereum niet het enige smart contracting netwerk maar wel de grootste en meest bekende.
Laatste updates
Bitcoin (BTC) op exchanges bereikt een tweejarig dieptepunt, hierom is dat bullish
De bitcoin (BTC) prijs schommelt nog altijd tussen de $11.000 en $10.500. De grote vraag is nu:...