Gisteren aan het eind van de middag zakte de bitcoin (BTC) koers plotseling hard terug. De oorzaak lijkt bij opvallend nieuws te liggen. Een oude wallet met daarin zeer oude bitcoins werd namelijk plotseling actief. Velen dachten dat Satoshi Nakamoto, de originele bedenker van Bitcoin, weer actief was.

Satoshi Nakamoto is een pseudoniem voor de persoon, of groep, die Bitcoin heeft bedacht en uigewerkt. Het eerste block met transactiegegevens werd in 2009 gemined, ook wel het Genesis block genoemd. Vanaf dat moment konden miners bitcoin minen.

Natuurlijk was Bitcoin in zijn begindagen nog niet echt bekend, en was het vooral Satoshi zelf die veel bitcoins minede. Onderzoekers schatten dat hij zo’n 600.000 tot 700.000 BTC in bezit heeft.

Dat plotseling een zeer oude wallet actief werd, zorgde daarom voor wat paniek. Gisteren werd 50 BTC uit een wallet verplaatst die deze BTC in de eerste maanden van Bitcoin ontving. De markt zag dit gebeuren en reageerde fel middels een prijsdaling. De gedachtengang hier kan zijn dat als Satoshi weer actief is, hij zijn talloze BTC zou kunnen gaan verkopen.

Dit lijkt uiteindelijk onwaarschijnlijk aangezien de wallet niet van Satoshi is. Alsnog werd er uitbundig gereageerd op de transactie. Zo grapte de CEO van Binance, Changpeng Zhao op Twitter:

“Verdomme, ik had de KYC-aanvraag van ene Satoshi Nakamoto niet moeten afwijzen op Binance vandaag (grapje).

Welkom terug, Satoshi! Of welke OG het ook was.”