Dat bitcoin (BTC) het nieuwe jaar goed begonnen is geen geheim. De koers stijgt sinds het begin van het jaar flink en wist zelfs uiteindelijk de $10.000 te breken. De analist Brian Kelly, laat tijdens het programma Fast Money van CNBC zijn visie zien waarom BTC zo hard stijgt.

Kelly noemt drie redenen waarom hij denkt dat bitcoin stijgt. Ten eerste noemt hij de aankomende “halving” op. Op dat moment zullen de beloningen voor miners worden gehalveerd. Dit zou voor koersschommelingen kunnen gaan zorgen omdat het aantal nieuwe bitcoins dat de markt op stroomt wordt gehalveerd.

Omdat het voor miners minder rendabel zal zijn om bitcoin te minen, verwachten sommigen dat miners voor en na de halving hun operaties zullen gaan staken. Vooralsnog blijkt dit niet het geval te zijn, zo stelt Kelly:

“Miners verkopen de bitcoin in hun voorraad niet meer omdat ze hogere prijzen willen. Ze verwachten hogere prijzen.”

Daarnaast stelt Kelly dat steeds meer institutionele investeerders de markt betreden. Dit komt waarschijnlijk doordat er meer mogelijkheden zijn om dit te doen, zoals handelsplatform Bakkt en de bitcoin futurescontracten van de traditionele Amerikaanse beurs CME. Deze investeerders zien bitcoin wellicht steeds vaker als het digitale goud. Kelly zegt dat bitcoin als digitaal goud “de plek is waar we willen zijn.”

Ten slotte zien de fundamentals er ook goed uit voor bitcoin. De afgelopen maand zou het aantal actieve Bitcoin-adressen namelijk met 10% zijn gestegen. En dat is goed nieuws, aldus Kelly:

“Wanneer je de dagelijkse actieve adressen ziet toenemen dan betekent dit dat de fundamentals beter aan het worden zijn.”

Op dit moment zit bitcoin weer even in een dipje. De afgelopen dagen steeg bitcoin flink waarmee het steeds aannemelijker werd dat de bulls uitgeput raakten. Analisten verwachten echter nog steeds dat bitcoin voor de langere termijn in een opwaartse trend zit.