Het netwerkgebruik van ether (ETH), de native-cryptocurrency van Ethereum, steeg onlangs boven 90 procent, volgens gegevens van Etherscan.io. Deze toename kan er volgens mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, ertoe leiden dat de transactiekosten stijgen, waardoor het netwerk duur in gebruik wordt.

Hierdoor zou Ethereum achterop raken ten opzichte van zijn concurrenten. Tether, een stablecoin die onder andere is uitgegeven op het Ethereum-netwerk, moest de afgelopen maand $26.000 aan transactiekosten betalen aan Ethereum-miners. Een hoog bedrag. Volgens Samson Mow zit Ethereum dan ook duidelijk tegen zijn limiet. Hij zei:

“Ethereum is een technologische impasse. Hoe meer het wordt gebruikt, hoe sneller het sterft. Gelukkig is USDT ook beschikbaar op het #LiquidNetwork, dat schaalbaarder is en later Lightning Networks zal ondersteunen voor activa zoals Tether.”

Samson Mow staat bekend als een Ethereum-criticus. Maar zijn verwijten zijn niet geheel ongegrond. Eerder zei Buterin zelf al dat schaalbaarheid op dit moment het grootste knelpunt is voor Ethereum, en dat de blockchain “bijna vol zit”.

Mow vindt Ethereum echter ook gecentraliseerd. Hij verwijst naar de hard fork waaruit Ethereum Classic voortkwam als gevolg van de DAO hack:

De Ethereum-ontwikkelaars werken hard om het netwerk schaalbaarder te maken door onder andere proof-of-stake te implementeren. In dat geval zouden niet alle computers die onderdeel van het netwerk zijn elke transactie hoeven te verifiëren. Dit zou het netwerk sneller en goedkoper maken. Wanneer dit protocol wordt ingevoerd is op dit moment onduidelijk.