Litecoin

Litecoin is de eerste cryptomunt die na bitcoin ontstond. Deze cryptocurrency maakt het mogelijk om transacties wereldwijd snel uit te voeren zonder dat hiervoor een derde partij nodig is. Zoals vele andere cryptovaluta maakt Litecoin gebruik van de blockchain-technologie. Een van de grootste concurrenten van de munt is Bitcoin Cash.

Hoe litecoin kopen?

Litecoin kopen is het eenvoudigst bij een online website. Vrijwel alle wisselkantoren bieden tegenwoordig litecoins aan. De fee die zij vragen is meestal een paar procent hoger dan de actuele litecoin koers prijs. Het voordeel dat je hebt is dat je vrijwel direct beschikt over jouw litecoins.

Litecoins zijn te koop bij speciale wisselkantoren (ook wel brokers genoemd). In de tabel hieronder hebben wij onze favorieten partijen neergezet. Alle bedrijven hieronder zijn gevestigd in de Benelux en hebben een zeer solide reputatie.

WebsiteBancontactOverschrijving
BTC DirectJaJa
LitebitJaJa
BitvavoNeeJa

Wat is Litecoin?

In principe is Litecoin in eerste instantie een decentraal betaalnetwerk, op dit netwerk worden munten tussen gebruikers verstuurd, deze munten staan bekend als litecoins (LTC). De munt was de eerste zogenaamde altcoin, ofwel alternatieve cryptomunt na bitcoin. In 2011 werd LTC bedacht en opgericht door voormalig Google-medewerker Charlie Lee. In de wereld van cryptocurrency ziet men vaak bitcoin als de equivalent van goud en litecoin als het zilver. Litecoin lijkt in veel opzichten op bitcoin. De verschillen tussen de twee cryptomunten zijn dan ook kort samen te vatten. Gemiddeld gezien doet de blockchain van Bitcoin er 10 minuten over om een nieuw block toe te voegen aan de chain. De LTC-blockchain daarin tegen doet hier slechts 2.5 minuut over.

Naast het sneller toevoegen van blocks is er ook een verschil is hoe de blocks worden gevonden, ofwel gemined. Voor het minen van bitcoins is er veel rekenkracht nodig van grafische kaarten (GPU’s), terwijl bij LTC meer computergeheugen (RAM) belangrijker is. Doordat Litecoin blocks sneller worden verwerkt en toegevoegd aan de blockchain, zijn transacties over het algemeen sneller dan transacties van andere munten. Per block worden er 25 nieuwe LTC uitgebracht en deze gaan naar de miners. In totaal zullen er 84 miljoen munten in omloop komen. Velen beschouwen het netwerk van deze munt als een soort testnetwerk voor bitcoin. Zo werd de belangrijke verbetering Segregated Witness (SegWit) als eerste op het LTC-netwerk gelanceerd.

Litecoin koers en actuele waarde

De waarde en koersprijs van litecoin wordt bepaald door vraag en aanbod. LTC is op de meeste platformen te verhandelen, wat betekent dat als de munt stijgt of daalt, grote groepen beleggers direct kunnen reageren. Een van de grote voordelen van de munt is dat de bedenker, Charlie Lee, actief bezig is om de cryptovaluta te promoten. Een ander voordeel zijn de lage transactiekosten, een transactie over het netwerk kost gemiddeld 0,03 eurocent. Hieronder de grafiek van de litecoin koers.

Investeren in litecoin

Nadat je litecoins hebt gekocht, kun je zeggen dat je geïnvesteerd of belegd hebt in de cryptomunt. Het is belangrijk om je litecoins veilig te bewaren. Er zijn verschillende strategieën voor het beleggen in cryptovaluta. Een erg populaire is het hodlen (en nee dat is geen typefout). Met deze strategie bewaar je jouw litecoins zo lang mogelijk tot je ze verkoopt voor een prijs die jou positief lijkt. Als je voor deze strategie kiest, kun je jouw litecoins het beste bewaren op een veilige hardware wallet zoals de Ledger Nano S of de nieuwe TREZOR T.

Litecoin
4.8 (95%) 16 votes