Dash

Dash is een cryptocurrency met de focust op anonieme en veilige transacties voor haar gebruikers. Het is ook een decentraal betaalsysteem waarin de valuta functioneert als contant geld.

Hoe kan ik Dash kopen?

Door gebruik te maken van de betaalmethode Bancontact (voorheen bekend als Mister Cash) kun je vrij makkelijk Dash kopen bij meerdere sites. Hieronder heeft CryptoSpot een paar websites in een tabel gezet zodat je zelf kunt kiezen. Het is slim om je aan te melden bij meerdere partijen. Als een partij bijvoorbeeld door zijn voorraad heen is kun je altijd bij een ander kopen (of verkopen).

WebsiteBancontactBankoverschrijving
LitebitJaJa
BitvavoNeeJa

Wat is Dash?

Transacties van de cryptomunt Dash worden direct bevestigd en het bieden van privacy is een van de belangrijkste eigenschappen. De blockchain-technologie die de munteenheid gebruikt lijkt erg veel op die van Bitcoin. Dash heeft echter een paar eigenschappen toegevoegd waardoor de munt beter scoort op bepaalde gebieden.

Bij de meeste cryptocurrencies zoals bitcoin of litecoin worden transacties openbaar gepubliceerd en geregistreerd in de blockchain (het grootboek). Een nadeel hiervan is dat de privacy van verzender en ontvanger lastig te verbergen zijn. Zo kan iedereen zien wanneer een transactie plaatvond, naar welk adres waarde wordt verstuurd en de hoeveelheid munten die hiermee gemoeid zijn. Dash wilt deze problemen oplossen met de PrivateSend techniek. Hiermee worden transacties geanonimiseerd en wordt het erg lastig om transacties te volgen in het netwerk.

De Masternodes uit het decentrale netwerk verifiëren transacties in 5 seconden door gebruik te maken van de InstantSend-technologie. De duizenden computers zijn constant bezig met het maken van beslissingen om te kijken of transacties wel of niet valide zijn. De Masternodes zetten miners compleet buitenspel. Dit resulteert in lage transactiekosten en een zeer korte wachttijd.

Bekijk onderstaande Engelstalige video voor een heldere Dash uitleg:

Dash koers en actuele waarde

In 2014 werd de munt gelanceerd onder de naam Darkcoin en vervolgens Xcoin. Het jaar daarop vond er nog een naamswijziging plaats en ging de cryptovaluta Digital Cash heten. Dash staat al langer in de top 20 cryptocurrencies en heeft zichzelf al redelijk bewezen. Het vormt een directe concurrent voor Monero en Zcash. Hieronder een live weergave van de waarde van Dash. De grafiek toont de koersontwikkeling van de afgelopen maand en laat de waarde in euro zien.

Dash
5 (100%) 26 votes