Bitcoin Cash

Op 1 augustus 2017 vond er een splitsing plaats in de originele Bitcoin-blockchain. Dit resulteerde in een nieuwe cryptomunt met de naam Bitcoin Cash (BCH). Beide munten lijken erg veel op elkaar, alleen BCH heeft een grotere block size dan BTC. Op deze pagina zullen we Bitcoin Cash verder uitleggen.

Hoe Bitcoin Cash kopen?

Met de populaire betaalmethode Bancontact kun je Bitcoin Cash kopen. Onderstaande partijen bieden allen BCH aan op hun platformen. Houd er rekening mee dat cryptocurrencies erg in waarde kunnen schommelen. Beleg nooit meer dat je bereid bent om te verliezen.

WebsiteBancontactOverschrijving
BTC DirectJaJa
LitebitJaJa
BitvavoNeeJa

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is de naam van een cryptocurrency en het achterliggende betaalnetwerk. Net als Bitcoin, heeft BCH het doel om snel betalingen te verrichten over het internet zonder dat hier een derde centrale partij voor nodig is. De zogenaamde hard fork (splitsing) vond plaats in block 478558, daarvoor deelde beide munten dezelfde geschiedenis. Wie destijds in het bezit was van BTC kreeg automatisch dezelfde hoeveelheid BCH.

Hard fork Bitcoin Cash
Afbeelding met dank aan https://bitcoincash.nl

Een van de meest besproken onderwerpen die al jaren ter discussie staat is de scalability (ofwel schaalbaarheid) van cryptovaluta. Door de waardestijging van bitcoins werd het Bitcoin-netwerk al snel overbelast. Het netwerk van BTC kan namelijk maar tweeduizend transacties verwerken in een block. En gemiddeld gezien wordt een block per tien minuten gevonden door de miners. Mining pools en miners kiezen als eerst de transacties waar het meeste fee (transactiekosten) aan is toegewezen, hier verdienen ze namelijk het meeste aan. Wie zijn transactie dus snel verwerkt wilt zien worden, is genoodzaakt een hogere fee te betalen.

De ontwikkelaars achter Bitcoin kwamen met een idee om transacties kleiner te maken, hierdoor kunnen er meer transacties in een block worden opgenomen en zullen de transactiekosten in theorie omlaag moeten gaan. Deze oplossing staat bekend als Segregated Witness (SegWit). Een deel van de community was het echter niet eens met deze oplossing en zij splitste de zich af van de originele Bitcoin-blockchain. Dit zorgde voor een vertakking in decentrale grootboek en hieruit stond BCH. Het nieuw ontstaande netwerk maakt geen gebruikt van SegWit, in plaats daarvan besloot de community achter de nieuwe munt het formaat van de blocks te vergroten van 1 MB naar 8 MB. Hierdoor kunnen er meer transacties in een block worden opgenomen.

Bitcoin Cash koers en actuele waarde

De prijs van Bitcoin Cash komt tot stand op de verschillende cryptocurrency-exchanges. Gebruikers die Bitcoin Cash willen kopen of juist verkopen, komen samen tot een overeenstemming in de prijs. Op dat moment wordt er een ‘trade’ gemaakt en ontstaat dus de Bitcoin Cash waarde op dat moment. Onderstaande grafiek laat het koersverloop zien van het afgelopen jaar.


De waarde van een cryptomunt kan per platform verschillen. Op ieder platform wordt er namelijk een andere prijs gehanteerd. Bij brokers zoals BTC Direct en Litebit is er ook nog sprake van transactiekosten. Deze zogenaamde ‘fee’ is meestal een paar procent bovenop de koers van Bitcoin Cash. Het is raadzaam om je gelijk bij meerdere partijen te registreren, zo betaal je in de toekomst altijd de beste prijs voor jouw BCH.

Beleggen in Bitcoin Cash

Ben je van plan om voor veel geld Bitcoin Cash te kopen? Dan raden we je ten zeerste aan om computerbeveiliging series te nemen. Een van de eerste dingen die je wilt doen is het aanschaffen van een veilige hardware wallet. Op de Ledger Nano S pagina gaan we hier dieper op in. Neem beveiliging altijd serieus en investeer nooit meer geld dan je wilt en kunt verliezen.

Bitcoin Cash
5 (100%) 34 votes