Uit onderzoek van ZDNet blijkt dat een netwerk van websites nietsvermoedende bezoekers misleiden en zo bitcoin (BTC) van hen stelen. De websites bieden een zogenaamde QR-code generator voor bitcoin-adressen.

QR-codes zijn handig omdat ze gemakkelijk gescand kunnen worden met smartphone-camera’s. Zo kunnen transacties gemakkelijk verstuurd worden zonder het ingewikkelde wallet-adres in te hoeven voeren, waar vaak fouten in gemaakt kunnen worden.

QR-codes bieden hier dus een uitkomst, en daar maken de oplichters gretig gebruik van. Wanneer een bezoeker zijn publieke wallet-adres invoert op een van de 9 websites, genereert de website een QR-code. Echter is deze QR-code niet aan de wallet van de bezoeker gelinkt maar aan de wallet van de oplichters. 

Volgens ZDNet zijn er vijf wallets gelieerd aan de praktijken die dus met een netwerk van 9 websites worden uitgevoerd. De volgende websites worden aan de oplichtingspraktijken gelinkt:

“bitcoin-barcode-generator.com, bitcoinaddresstoqrcode.com, bitcoins-qr-code.com, btc-to-qr.com, create-bitcoin-qr-code.com, free-bitcoin-qr-codes.com, freebitcoinqrcodes.com, qr-code-bitcoin.com en qrcodebtc.com.”

Alleen al in de maand maart wisten de oplichters 7 BTC te stelen. Dit heeft bij elkaar een waarde van meer dan €38.000. De bitcoins zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van slachtoffers.

De servers waarop de websites zijn gehost worden gelinkt aan andere malafide praktijken. Zo zijn er ook websites die bitcoin transacties zogenaamd zouden kunnen versnellen. Dit wordt ook wel een “Bitcoin transacties accelerator” genoemd. Ook hier gaat het waarschijnlijk om oplichting.

Bitcoin kopen is tegenwoordig vrij gemakkelijk. Echter dien je extra op te letten aangezien verloren bitcoins voor altijd verloren zullen zijn. Wil je bitcoin versturen naar een vriend of een koper, dubbelcheck dan altijd het ingevoerde adres. Zo weet je zeker dat de BTC in de juiste wallet terechtkomen.