De afgelopen periode is de volatiliteit van de bitcoin (BTC) koers zeer laag geweest. Toch waren er zo nu en dan wat relatief significante koersschommelingen te zien. Volgens de CEO van analysebedrijf Digital Assets Data ligt de directe oorzaak van deze schommelingen bij de bitcoin miners.

De CEO, Mike Alfred, zei op 3 juli tijdens een gesprek met Cointelegraph dat het de miners waren die de dip op 23 juni veroorzaakten:

“Het is moeilijk om het definitief te zeggen, maar het lijkt erop dat de activiteiten van miners een directe impact hebben op de bitcoin prijs.

Dit valt vooral op tijdens uitschieters als op 23 juni toen miners meer dan 300% meer verkochten dan gemined werd die dag.”

Over het algemeen houden miners echter juist meer bitcoin vast sinds de recente halving. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat miners nu minder bitcoins ontvangen voor hun werk. Zij zijn daarom afwachtender wanneer het aankomt op het moment waarop zij hun BTC verkopen.

Een zo’n verkoopmoment was dus 23 juni. Toen steeg bitcoin richting de $9.600. Maar niet lang daarna zakte bitcoin weer hard terug, wat het directe gevolg was een stijgend aanbod op de markt.

Wat bitcoin de komende tijd zal doen is afwachten met een dergelijk lage volatiliteit. De koers heeft eigenlijk geen duidelijke richting. De crypto-analist van CNBC Africa, BigCheds, zei tegen Cointelegraph:

“Bitcoin zal waarschijnlijk naar een hertest van de dagelijkse MA 200 gaan, na het doorbreken, opnieuw testen en afgewezen worden op de oplopende trendlijn vanaf de piek van 20 maart, dieptepunten van 10 mei en daarna.”