De bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft voorgesteld om de schalingsproblemen waar Ethereum op dit moment mee kampt op te lossen met de hulp van Bitcoin Cash. Dit schrijft Buterin in een artikel dat op 13 juli werd gepubliceerd. 

Buterin stelt voor om de Bitcoin Cash blockchain in te zetten als datalaag. Op die manier zou de hoeveelheid data die Ethereum kan verwerken vier keer hoger liggen dan wat het op dit moment aan kan. De ontwikkelaars van Ethereum zijn van plan in de nabije toekomst Ethereum 2.0 te lanceren. Deze upgrade zou deze data namelijk wel aankunnen.

Tot die tijd is er echter een oplossing nodig om de schaalbaarheid van het netwerk te kunnen garanderen. Bitcoin Cash past precies in de vereisten, aldus Buterin:

“Bitcoin Cash is om een aantal redenen de perfecte kandidaat:

  • Hoge datadoorvoer (32 MB per 600 sec = 53333 bytes per seconde, vergeleken met ethereum ~ 8 kb per seconde die al wordt gebruikt door applicaties)
  • Zeer lage tarieven (BTC zou onbetaalbaar zijn)
  • We hebben al alle mechanismes die we nodig hebben om Bitcoin Cash-blokken in ether te verifiëren.
  • Het verifiëren van BCH-blokken is vrij goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld ETC-blokken
  • De BCH-gemeenschap lijkt vriendelijk tegen mensen die hun keten gebruiken voor wat ze maar willen, zolang ze maar tx-kosten betalen”

In de Ethereum-gemeenschap wordt gemengd gereageerd op het idee van Buterin. Ondanks het feit dat de meerderheid van de reacties negatief zijn, zijn er genoeg deskundigen en vooraanstaande figuren uit de crypto-gemeenschap die samenwerking tussen blockchains toejuichen.