Vandaag 22 mei 2018 is het weer zover, het is Bitcoin Pizza dag! Ruim acht jaar geleden kocht de Amerikaanse software ontwikkelaar Lazlo Hanyecz, twee pizza’s voor 10.000 bitcoins. Vandaag vertegenwoordigen deze bitcoins een waarde van ruim 70 miljoen euro. Op 18 mei 2010 deed Hanyecz het volgende voorstel op het populaire Bitcointalk forum:

“Ik betaal 10.000 bitcoin voor twee pizza’s… twee grote, zodat ik nog iets voor morgen heb. Ik hou van pizzarestjes. Je mag de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen. Of je kunt hem voor me bestellen en laten bezorgen. Waar het mij om gaat is dat ik eten krijg in ruil voor bitcoin. Eten dat ik dus niet zelf hoef klaar te maken.”

“Ik wil graag uien, pepertjes, worst, paddenstoelen, tomaten en dergelijke. Dus standaard dingen, geen gekke topping met vis of zoiets. Gewone pizza met kaas vind ik ook prima. Dat is misschien goedkoper om te maken of te bestellen.”

“Laat weten of je geïnteresseerd bent, dan kunnen we een dealtje sluiten.”

Vier dagen later melde hij het succes, op dat moment hadden bitcoins eigenlijk nog geen enkele waarde. In een bepaald opzicht is dit een historische dag; dit was namelijk de eerste commerciële transactie voor de bitcoin.

Laszlo Hanyecz message
Het bericht van Laszlo Hanyecz.

De Bitcoin pizza dag wordt op verschillende plekken gevierd. Zo wordt en in Den Haag een speciaal evenement georganiseerd. Vier jij het liever thuis? Dan kun je ondermeer terecht bij Takeaway.com waar je pizza’s kunt bestellen en afrekenen met bitcoins.