Facebook heeft de whitepaper van haar nieuwe cryptocurrency Libra onthult. De cryptocurrency is vooral gericht op de ‘unbanked’ en tracht zoveel mogelijk mensen in de wereld te bereiken. Daarnaast werd ook een nieuwe dochteronderneming bekendgemaakt: Calibra.

Libra is een stablecoin waarmee iedereen in de wereld geld naar elkaar kan versturen. Dit kan zowel binnen Facebook Messenger als WhatsApp, maar een Facebook account is niet verplicht. In de whitepaper wordt nadrukkelijk benoemd dat het de bedoeling is dat ook mensen in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot de cryptocurrency.

Zo kunnen de unbanked, mensen zonder toegang tot bankdiensten, alsnog toegang krijgen tot financiële diensten. Zo valt te lezen op de website van Calibri:

“De kosten van uitsluiting zijn hoog – bijvoorbeeld, ongeveer 70 procent van de kleine bedrijven in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot krediet, en $25 miljard gaat jaarlijks verloren door migranten via overschrijvingskosten.”

Calibri zal financiële diensten gaan ontwikkelen rondom Libra. Het eerste product, een Android en iOS-app, is een crypto-wallet waarin Libra bewaard kan worden.

Libra wordt overzien door de Libra Association. Deze associatie bestaat uit veel grote namen uit de financiële wereld waaronder Uber, PayPal en Visa. Daarmee is het aannemelijk dat de mate van adoptie hoog zal liggen.

Zo is het de bedoeling dat Libra overal waar Visa en Mastercard wordt geaccepteerd, gebruikt kan worden. Naast grote namen zijn er ook een aantal sociale organisaties onderdeel van de associatie. Organisaties als Women’s World Banking worden “Social Impact Partners”.

De associatie overziet de ontwikkeling binnen het ecosysteem van Libra. De waarde van de stablecoin wordt gegarandeerd door de Libra Foundation, welke bestaat uit activa die de waarde ondersteunen. Het is de verwachting dat Libra en haar onderliggende blockchain ergens volgend jaar volledig uitgerold zullen zijn.