GateHub-wallets gehackt, ruim 23 miljoen XRP buitgemaakt

Volgens de wallet-provider GateHub zijn een groot aantal wallets getroffen door een hack. Daarbij zou een grote hoeveelheid XRP buit zijn gemaakt. Dit maakt het bedrijf bekend in een verklaring die op 5 juni werd gepubliceerd.

In eerste instantie zag GateHub geen verdachte activiteiten, totdat steeds meer van zijn wallet-gebruikers het bedrijf erop wezen dat hun cryptocurrency was gestolen. GateHeb stelde daarop een onderzoek in en ontdekte dat ruim 100 wallets het doelwit zijn geweest van een hack-aanval.

Het bedrijf ontdekte dat een kleine hoeveelheid IP-adressen verdachte activiteiten vertoonden. Zij zouden naar verluidt de versleutelde geheime sleutels van de wallets hebben kunnen onderscheppen en zo de XRP kunnen stelen.

Een community-lid, Thomas Silkjær, deed zelf ook onderzoek naar het incident. Hij stelde een rapport op met daarin zijn bevindingen. Silkjær schrijft daarin onder andere:

“Op 1 juni werden we op de hoogte gebracht van een hack van 201.000 XRP … We zijn meteen begonnen met een onderzoek. Het bleek dat het slachtoffer account beheerd werd via Gatehub.net, en dat het account van de hacker (r9do2Ar8k64NxgLD6oJoywaxQhUS57Ck8k) grote bedragen van verschillende XRP-accounts heeft gestolen, waarschijnlijk ook via Gatehub.net.”

In totaal werden ruim 23 miljoen XRP-tokens gestolen. Dit heeft bij elkaar een waarde van ruim $9,5 miljoen. Het onderzoek loopt echter nog en de bedragen kunnen daardoor nog oplopen. Het buitgemaakte bedrag werd buitgemaakt van zo’n 80 tot 90 XRP-wallets.

De gestolen tegoeden werden uiteindelijk witgewassen via verschillende cryptocurrency exchanges. Dit gebeurt volgens blockchain-analysebedrijf Chainalysis vaker. Zo’n 65% van buitgemaakte tegoeden uit crypto-hacks wordt uiteindelijk witgewassen via cryptocurrency exchanges.

GateHub doet op dit moment nog onderzoek naar het incident en kan daarom nog geen verdere details vrijgeven.

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *