Gebruikt Noord-Korea bitcoin (BTC) om kernwapens te ontwikkelen?

Volgens twee onderzoekers van het Royal United Services Institute (RUSI) gebruikt Kim Jong Un bitcoin (BTC) om de ontwikkeling van massavernietigingswapens te financieren. Dit schrijven de onderzoekers in een rapport dat onlangs werd gepubliceerd.

Dat bitcoin wordt gebruikt voor illegale activiteiten is niet nieuw. Vanwege de anonieme aard is de cryptocurrency ideaal voor criminelen om banken, en daarmee surveillance te omzeilen.

Het is ook niets nieuws dat Noord-Korea cryptocurrencies bezit. Het land zou gespecialiseerde hackers inzetten om cryptocurrencies van cryptocurrency exchanges te stelen. Volgens de onderzoekers van het rapport mined het land ook op grote schaal bitcoins en andere cryptocurrencies.

Al met al zou Noord-Korea bijna $700 miljoen in cryptocurrencies bezitten. En volgens onderzoeker Kayla Izenman gebruikt het land deze waarschijnlijk om de ontwikkeling van onder andere kernwapens te financieren.

Met bitcoin en andere altcoins kunnen internationale sancties die aan het land zijn opgelegd kunnen worden omzeild. Zo kunnen organisaties en bedrijven uit het buitenland worden betaald in cryptocurrency om te helpen bij de ontwikkeling van massavernietigingswapens.

Het is onduidelijk hoeveel bitcoins het land precies bezit. Wel is duidelijk dat Noord-Korea al vaker hacks heeft uitgevoerd. Het land zelf zegt echter nooit cryptocurrencies te hebben verkregen via illegale activiteiten.

Het land is al jaren bezig met de ontwikkeling van deze wapens, en vaak stond de situatie op het punt om flink te escaleren. Recentelijke diplomatieke ontwikkelingen boden echter hoop. Donald Trump, president van de Verenigde Staten, heeft de Noord-Koreaanse al meerdere keren mogen ontmoeten.

De onderhandelingen lijken echter vast te zijn gelopen, met weinig tot geen ontwikkelingen. Daarmee lijkt Noord-Korea alsnog door te gaan met de ontwikkeling van de wapens, en het testen van raketten.

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *