De cultuuroorlog tussen Bitcoin’s oude en nieuwe geld

Satoshi Nakamoto is misschien al lang weg, maar zijn vroege volgelingen zijn er nog steeds en hun identiteit is nog onbekend. Ze gaan uit van pseudoniemen, zoals Cobra, en spuiten vaak impopulaire, pseudo-anarchistische retoriek uit.

Toen de prijs van de cryptocurrency in de afgelopen jaren enorm steeg, bestonden Bitcoin’s oude geld en nieuw geld naast incidenteel conflict naast elkaar. Maar dit jaar heeft een langdurige inzinking meer dan 100 miljard dollar aan rijkdom weggevaagd, en de daaropvolgende paniek over hoe de valuta te stabiliseren heeft een Gatsby-achtige klassenoorlog aangespannen.

Een punt van twist is nu eigendom van bitcoin.org. Nakamoto registreerde het webdomein een decennium geleden en gaf het over aan enkele vroege cryptoheads voor bewaring. De site bestaat nog steeds als een bestemming om Bitcoin te evangeliseren en nieuwkomers op te leiden. De hoofdbezitter is Cobra, met ondersteuning van een andere anonieme gebruiker, Theymos.

In een recent bericht op de codeerdersite GitHub dat meer dan honderd reacties bevatte, wordt er opgeroepen om Cobra te verwijderen. Mensen drukken hun bezorgdheid uit over zijn opvattingen en wat dit kan betekenen voor de digitale valuta. “Het zou verstandig zijn om de verantwoordelijkheid te delen tussen meerdere partijen in plaats van één persoon,” schreef Nicholas Moroz, een consultant over blockchain technologie, in een e-mail.

Op Twitter verspreidt Cobra de berichten van complot theoretici, verzamelt zich voor de vrijlating van een veroordeelde crimineel en predikt tegen overheidsregulering. Hij heeft ook steun geuit voor een concurrerende valuta, genaamd Bitcoin Cash. Enkele van de grootste kopers van Bitcoin kochten jaren geleden en konden de prijs verder verlagen als ze overstapten naar een andere valuta. “Mensen op GitHub vragen het om te worden overgedragen omdat ze zich meestal niet op hun gemak voelen dat ik Bitcoin Cash niet genoeg haat”, schreef Cobra in een bericht aan Bloomberg.

De oorspronkelijke visie voor Bitcoin was om een ​​vorm van geld te creëren die vrij was van overheidstoezicht of bedrijfseconomisch toezicht. Maar voor al het gepraat over decentralisatie controleren Bitcoin-oldtimers nog steeds enkele van de belangrijkste locaties waar wijzigingen in de valuta worden gedocumenteerd en besproken. Cobra is ook mede-eigenaar van Bitcointalk.org, een populaire online hangout waar Theymos een beheerder is. Theymos modereert de Bitcoin-sectie op Reddit, die meer dan 900.000 abonnees heeft. Cobra verzekerde zijn critici van GitHub dat ze hem kunnen vertrouwen: “Ik zal niet ontkennen dat ik soms grillig kan zijn, maar er is een verschil tussen ‘moeilijk om mee te werken’ en ronduit boosaardige bedoelingen. ‘

Bitcoin is nog steeds de dominante digitale valuta

Ondanks enkele goedkeuringen is de marktkap van Bitcoin Cash veel kleiner.

De Bitcoin-community is nog steeds geschokt na het verlies van een prominente discipel vorig jaar. Roger Ver, die bekend stond als Bitcoin Jesus, is nu een voorstander van Bitcoin Cash. Hij heeft gezegd dat de originele Bitcoin “niet langer Bitcoin is.” Het alternatief, een spin-off die sneller en goedkoper transactieverwerking claimt, staat dichter bij Nakamoto’s oorspronkelijke visie, zei hij. Ver heeft zijn website, Bitcoin.com, gereviseerd om Bitcoin Cash te promoten.

Veel van wat er over Cobra bekend is, komt van berichten op online forums en op zijn Twitter-account, dat hij in oktober heeft gemaakt. Zijn wereldbeeld is duidelijk: hij is niet dol op banken of overheid. “Samenwerken met statistici en toezichthouders is een pad van zwakte”, schreef hij vorige maand in een tweet. Hij stelde voor om financiële bedrijven failliet te laten gaan door ze massaal ongebruikte munten te verkopen. Hij noemde Goldman Sachs Group Inc. en Morgan Stanley op de naam.

Een van de recente pet-projecten van Cobra is om gratie te krijgen voor Ross Ulbricht, die veroordeeld werd voor het witwassen van geld en andere misdaden voor het opereren van de Silk Road, een beruchte online marktplaats voor illegale goederen. Vorige maand noemde hij Ulbricht “een legende” en “een echte thought leader” in een tweet. “We zullen je niet vergeten. We zullen je gratie en vrijlating geven. “Twee dagen later retourneerde hij een bericht van Alex Jones met een link naar een InfoWars-artikel met de titel:” Het geheim van het winnen van de cultuuroorlog. ”

Dit soort hyperlibertarische vooruitzichten was gebruikelijk bij early adopters. Het is niet het heersende gezichtspunt voor de hedendaagse Bitcoin-pragmatici. Steun van financiële instellingen en pensioenfondsen wordt geacht de sleutel te zijn tot het verhogen van de prijs van de digitale valuta. Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $ 130 miljard en miljarden meer zijn geïnvesteerd in bedrijven die eromheen zijn gebouwd. “Bitcoin is een uitstekende kandidaat om een ​​wereldwijde reservevaluta te worden. Er zal concurrentie zijn voor controle, “zei Bruce Rout, een wiskundige die deelnam aan de GitHub-discussie. “Dat is een enorme hoeveelheid kracht en een enorme hoeveelheid geld.”

De rout van dit jaar heeft geen vertrouwen gewekt. Ongeveer 300 hedgefondsen die in cryptocurrencies beleggen zien hun rendement dit jaar met 40 procent dalen, volgens de Eurekahedge Crytpo-Currency Hedge Fund Index. Deze categorie beleggers houdt zich meer bezig met legitimiteit dan het bevrijden van een veroordeelde.

Hoewel de invloed van Cobra’s website in de loop der jaren is afgenomen, behoudt Bitcoin.org nog steeds waarde. Vorig jaar haalde de domeinnaam van cryptocurrency valuta Eth.com $ 2 miljoen in een verkoop. Cobra zei dat hij niet van plan is om de site rond Bitcoin Cash te verkopen of opnieuw te focussen.

Door de beveiligingen rond Bitcoin.org kan Theymos het overnemen in een noodgeval, bijvoorbeeld als ‘Cobra door een bus of zo is geraakt’, zei hij. Theymos, die door het Amerikaanse ministerie van Justitie in 2014 in de zaak tegen Ulbricht werd geïdentificeerd als Michael Marquardt, is tegen een verandering in eigendom voor Bitcoin.org.

“Hoewel domeinnamen zoals Bitcoin.org inherent gecentraliseerd zijn en daarom onderhevig zijn aan ten minste enkele feilbare mensen, vind ik het idee om Bitcoin.org aan een of andere politiseerbare organisatie zonder winstoogmerk te geven erg onsmakelijk,” schreef Theymos in een e-mail. “In zekere zin was het hele punt van Bitcoin en de cypherpunk-beweging waaruit het voortkwam, om aan de politiek te ontsnappen.”

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *