Belgische overheid start campagne “tegen” cryptovaluta

De Belgische overheid lijkt een campagne tegen cryptovaluta te zijn begonnen. Met de lancering van de website temooiomwaartezijn.be, begon de overheid met een nobel initiatief om fraude met ICO’s en ‘blockchain-projecten’ een halt toe te roepen. Er kwam zelfs een zogenaamde blacklist met daarin onbetrouwbare initiatieven.

Ironisch aan de blacklist is dat Bitconnect, een van de grootste piramide spellen die zich voordeed als cryptovaluta, niet in de lijst is opgenomen. Voor de rest lijkt de website niet alleen gericht tegen fraude met cryptocurrency, maar vooral tegen cryptocurrency. De website slaat (naar onze mening) de plank volledig mis. Op social media is FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie inmiddels ook met de  campagne begonnen en welke cryptovaluta worden bij naam genoemd in de context van oplichting? Bitcoin, Ripple en Ethereum. Met daarachter de hashtag: “TeMooiOmWaarTeZijn”.

FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie cryptocurrency bericht

Virtueel versus digitaal

Een ander pijnlijk punt is dat de campagne het alleen maar heeft over ‘virtuele munten’. Aan de opstellers van de campagne: lees eens dit artikel van Andrew Wagner uit 2014 over het verschil tussen virtueel en digitaal geld.

Wij van CryptoSpot zijn overigens niet tegen het initiatief om burgers voor te lichten. De campagne van TeMooiOmWaarTeZijn begint echter te lijken op een campagne tegen cryptovaluta in het algemeen. De campagne is te vaag. Benoem concretere voorbeelden en geef juist de namen van handelsplatformen die wel betrouwbaar zijn is onze feedback. Het noemen van cryptovaluta bitcoin en ether in de context van oplichting gaat naar onze mening ook erg ver. Ook wij van CryptoSpot zullen ons blijven inzetten om concrete informatie te leveren aan consumenten en de risico’s blijven benoemen van het investeren in cryptocurrencies.

Reclame spot van de campagne

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *