Memo: een op Bitcoin Cash gebaseerd social media platform

Dat de blockchain-technologie breder is dan alleen cryptocurrency is inmiddels bekend. De laatste jaren wordt er zelfs voornamelijk gepraat over ‘de interessante technologie achter de bitcoin’. Banken en andere financiële organisaties komen met hun eigen interpretatie van de techniek en creëren zelfs ‘private’-blockchains (ofwel inefficiënte databases); maar dat is misschien een discussie voor een andere keer.

De blockchains achter cryptovaluta worden op dit moment gebruikt voor het vaststellen van transacties en om de zoveel tijd proberen ze consensus te bereiken over de staat van het grootboek.

Hoewel dit op zich al een prestatie is, willen de community-leden van Bitcoin Cash verder bouwen op juist de bestaande decentrale netwerken. Ze zijn daarom begonnen aan het bouwen van een sociaal media platform op de blockchain van BCH.

Wat is Memo?

Memo is dus een sociaal netwerk dat volledig is gebouwd op de Bitcoin Cash blockchain. Het sociale netwerk heeft de basisfuncties die je zou verwachten in elk sociaal netwerk: je kunt bijvoorbeeld een profiel maken en berichten plaatsen.

memo bitcoin cash social media platform

Memo heeft ook functies die je misschien niet zou verwachten in een sociaal netwerk, inclusief native tipping, een censuurveilig ecosysteem en gegevensopslag op afstand. Alle interacties op het sociale netwerk worden uitgezonden via het Bitcoin Cash-netwerk en het Memo-protocol verwerkt deze transacties en plaatst ze in een geconsolideerde feed.

Memo werd gelanceerd op 15 april 2018. Het sociale netwerk heeft al veel aandacht getrokken in de Bitcoin Cash-gemeenschap, met tot op heden duizenden interacties op Memo.

Welke problemen wil Memo oplossen?

De sociale netwerken van tegenwoordig worden om verschillende redenen steeds meer onder vuur genomen, waaronder censuur en privacy van gebruikers. Memo is speciaal opgericht om deze problemen en andere problemen aan te pakken. Specifieke problemen die Memo probeert op te lossen zijn:

  • Gecentraliseerde sociale netwerken hebben de autoriteit en de macht om gegevens of accounts zonder reden te verwijderen.
  • Gebruikers hebben geen controle over hun eigen gegevens en hebben beperkte mogelijkheden om te zien hoe hun gegevens worden gebruikt.
  • Sociale netwerken vertrouwen op elementaire beveiligingssystemen zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.

Met deze problemen in het achterhoofd wil Memo een op blockchain gebaseerde database gebruiken om een censuurvrije, onveranderlijke omgeving te creëren.

Hoe werkt Memo?

Met Memo kun je een profiel maken dat is gekoppeld aan een specifiek BCH-adres en een public/private keypair. Je kunt ook bepaalde gegevens met behulp van het programma binden, inclusief een website-URL, een offerte of een specifieke datum, met behulp van een OP_RETURN-transactie.

Kernfuncties van het sociale Memo-netwerk zijn:

  • Een profiel aanmaken
  • Berichten plaatsen
  • Native tipping
  • Censuur-proof
  • Alle gegevens opgeslagen in de chain
  • Beheer je eigen private key

De maker van Memo beschrijft het als “zowel een protocol als een front-endapplicatie” en beweert dat “het protocol werkt door transacties te schrijven naar de Bitcoin Cash-blockchain. Clienttoepassingen kunnen deze transacties lezen om de activiteit op het netwerk te bekijken.”

profiel op memo

Memo gebruiken is eenvoudig. De gebruiker maakt een gebruikersnaam en wachtwoord aan en die gebruikersnaam en wachtwoord zijn gekoppeld aan een specifiek keypair met een adres. Het adres van de gebruiker is zichtbaar op elke blockchain explorer en je moet het adres laden met BCH om de functies van het platform te gebruiken.

Waarom Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash staat bekend om zijn lage transactiekosten. Daarom is het ideaal voor transacties in sociale netwerken. Je kunt een memo schrijven en met anderen communiceren voor minder dan een cent. En je kunt bijvoorbeeld Bitcoin Cash ter waarde van een euro opladen om bijvoorbeeld aan de slag te gaan. Ook kun je dan beginnen met het volgen van specifieke profielen. Het Memo-protocol maakt een feed voor je onderaan het scherm, zodat je de nieuwste updates van de profielen die je volgt kunt zien.

Je kunt vervolgens ook je eigen “Memo” maken. Het maken van een Memo is net zo eenvoudig als het intoetsen van tekst in het dialoogvenster en vervolgens het invoeren van het wachtwoord dat aan je profiel is gekoppeld. Van daaruit is jouw Memo zichtbaar voor iedereen die het platform gebruikt. Gegevens zijn gekoppeld aan een transactie en worden vervolgens uitgezonden via het Bitcoin Cash-netwerk. Alle gebruikers die het profiel volgen, ontvangen de notitie.

Er zijn ook fundamentele interactiefuncties. Nadat je een Memo hebt geplaatst, kunnen gebruikers bijvoorbeeld de memo “leuk” vinden. Je kunt een Memo ook “kantelen” met Bitcoin Cash. Als je bijvoorbeeld leuk vindt wat iemand heeft gedeeld, kun je BCH aan zijn profiel toevoegen. Je kunt jouw BCH-tegoed op elk gewenst moment exporteren met behulp van de knop “Exportkey”.

Heeft Memo toekomst?

Uiteindelijk bevindt Memo zich nog in de alpha-fase en biedt het slechts basisniveaus van sociale interactie. Sinds de lancering heeft het platform echter al veel aandacht gekregen van gebruikers. De website bevat uitspraken als “Memo-server is bijvoorbeeld onder extreme belasting” geweest.

Memo is een basis sociaal netwerk dat op 15 april 2018 is gelanceerd. Het sociale netwerk lijkt niet echt indrukwekkend: je moet betalen om bijvoorbeeld via het platform met mensen te communiceren en je kunt niet veel meer dan alleen volg profielen, zoals inhoud, en ‘fooi geven’ aan andere profielen.

De magie van Memo komt echter voort uit het feit dat het is gebouwd op de Bitcoin Cash-blockchain. Het is een echt gedecentraliseerd sociaal netwerk dat afhankelijk is van Bitcoin Cash-transacties voor alle sociale interacties via het platform. Het eindresultaat is een censuurvrije omgeving die wordt gecontroleerd door geen gecentraliseerde partij.

Ga voor meer informatie over Memo of om je vandaag nog aan te melden naar Memo.cash. We zijn erg benieuwd naar jouw mening, denk je dat Memo een volwaardig alternatief kan worden voor bijvoorbeeld Facebook? Laat je mening horen in de comments onder dit artikel.

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *