Vijf belangrijke cryptocurrencies naast bitcoin

Bitcoin is niet alleen een trendsetter geweest, het heeft een golf van cryptocurrencies meegebracht die gebouwd zijn op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk, het is de de facto standaard geworden voor cryptocurrencies. De valuta’s die door Bitcoin zijn geïnspireerd, worden gezamenlijk altcoins genoemd en hebben geprobeerd zichzelf te presenteren als aangepaste of verbeterde versies van Bitcoin. Hoewel sommige van deze valuta gemakkelijker te minen zijn dan Bitcoin, zijn er afwegingen, waaronder een groter risico veroorzaakt door minder liquiditeit, acceptatie en waardebehoud. We kijken naar vijf cryptocurrencies, gekozen uit meer dan zevenhonderd (in geen specifieke volgorde) die de moeite waard kunnen zijn.

1) Litecoin (LTC)

Litecoin, gelanceerd in het jaar 2011, behoorde tot de aanvankelijke cryptocurrencies na bitcoin en werd vaak ‘silver to Bitcoin’s gold’ genoemd. Het is gemaakt door Charlie Lee, een afgestudeerde MIT en voormalig Google-technicus. Litecoin is gebaseerd op een open source wereldwijd betalingsnetwerk dat niet door een centrale autoriteit wordt beheerd en gebruikt “scrypt” als een proof-of-work, dat kan worden gedecodeerd met behulp van CPU’s van consumentenklasse. Hoewel Litecoin in veel opzichten op Bitcoin lijkt, heeft het een snellere blokgeneratiesnelheid en biedt het daarom een snellere transactiebevestiging. Er is een groeiend aantal handelaren die Litecoin accepteren.

2) Ethereum (ETH)

Ethereum, gelanceerd in 2015, is een gedecentraliseerd softwareplatform waarmee slimme contracten en gedistribueerde applicaties (ĐApps) kunnen worden gebouwd en uitgevoerd zonder downtime, fraude, controle of inmenging van een derde partij. In 2014 had Ethereum een voorverkoop voor ether gelanceerd die overweldigend populair werd. De applicaties op Ethereum worden uitgevoerd op hun platformspecifieke cryptografische token, ether. Ether is als een voertuig om op het Ethereum-platform rond te bewegen en wordt gezocht door voornamelijk ontwikkelaars die applicaties willen ontwikkelen en uitvoeren binnen Ethereum. Volgens Ethereum kan het worden gebruikt om zo ongeveer alles te codificeren, te decentraliseren, te beveiligen en te verhandelen. Na de aanval op de DAO in 2016 werd Ethereum opgesplitst in Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC).

3) Zcash (ZEC)

Zcash, een gedecentraliseerde en open-source cryptocurrency gelanceerd in de tweede helft van 2016, ziet er veelbelovend uit. “Als Bitcoin als http voor geld is, is Zcash https”, zo omschrijft Zcash zichzelf. “Zcash biedt privacy en selectieve transparantie van transacties.” Zo beweert Zcash, net als https, extra veiligheid of privacy te bieden wanneer alle transacties worden geregistreerd en gepubliceerd op een blockchain, maar details zoals de afzender, ontvanger en het bedrag blijven privé. Zcash biedt zijn gebruikers de keuze voor ‘afgeschermde’ transacties, waardoor inhoud kan worden gecodeerd met behulp van geavanceerde cryptografische techniek of een nul-kennisdichte constructie, een zk-SNARK genoemd.

4) Dash (DASH)

Dash (oorspronkelijk bekend als Darkcoin) is een meer gesloten versie van Bitcoin. Dash biedt meer anonimiteit omdat het werkt op een gedecentraliseerd mastercodenetwerk dat transacties bijna onleesbaar maakt. Gelanceerd in januari 2014, heeft Dash in korte tijd een stijgende lijn gevolgd. Deze cryptocurrency is gemaakt en ontwikkeld door Evan Duffield en kan worden gemined met behulp van een CPU of GPU. In maart 2015 werd ‘Darkcoin’ omgedoopt tot Dash, wat staat voor Digital Cash en opereert onder de ticker – DASH. De rebranding veranderde niets aan de technologische kenmerken zoals Darksend en InstantX.

5) Monero (XMR)

Monero is een veilige, privé en niet-traceerbare valuta. Deze open source cryptocurrency werd gelanceerd in april 2014 en kreeg al snel grote belangstelling van de cryptografiegemeenschap en enthousiastelingen. De ontwikkeling van deze cryptocurrency is volledig op donatie en door de gemeenschap aangestuurd. Monero is gelanceerd met een sterke focus op decentralisatie en schaalbaarheid, en maakt volledige privacy mogelijk door een speciale techniek genaamd ‘ring signatures’ te gebruiken. Met deze techniek verschijnt er een groep cryptografische handtekeningen waaronder minstens één echte deelnemer – maar sinds ze allemaal lijkt geldig, de echte kan niet geïsoleerd worden.

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *