ECB: Bitcoin niet het antwoord op cashvrije economie

Directeuren van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of International Settlements (BIS) hebben gezegd dat Bitcoin “niet het antwoord is op de economie zonder contanten”, in een verklaring die gisteren werd vrijgegeven.

In een commentaar op een BIS-rapport in zogenoemde centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) voegden Benoît Cœuré en Jacqueline Loh eraan toe dat banken betalingsopties zouden moeten verbeteren en niet noodzakelijkerwijs hun toevlucht moeten nemen tot CBDC’s.

Benoît Cœuré is bestuurslid van de ECB en de voorzitter van de Commissie voor Betalingsverkeer en Marktinfrastructuur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) en Jacqueline Loh is de voorzitter van het BIS Markets Committee.

Bitcoin is een “uitdaging” om tegemoet te komen aan een verbeterd aanbod van consumenten op de geldovermakingsmarkt, concluderen zij:

Despite its many faults, bitcoin has put the spotlight on an old failing of our current system: cross-border retail payments… However, these payment channels are generally much slower, less transparent and way more expensive than domestic ones. Improvements here are the best way of rising to the bitcoin challenge.

Zowel het BIS-rapport als de commentaren van Cœuré en Loh schrikken niettemin af van het onderwerp cryptocurrency-regulering, terwijl Cœuré voorspelde dat het onderwerp “in de toekomst” een zeer belangrijk aandachtspunt voor de internationale gemeenschap zal zijn.

Thijs van Zutphen

Thijs van Zutphen is cryptocurrency enthousiasteling van het eerste uur. Sinds 2012 is hij bezig met bitcoin en andere blockchain-projecten. Voor CryptoSpot schrijft Thijs regelmatig nieuwsberichten en opiniestukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *